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R E G U L A T IO N  Y

In terp reta tio n  R e la tin g  to D isp o sit io n  o f  C ertain  A ssets

To All Bank Holding Companies, and Others Concerned, 
in the Second Federal Reserve District:

The Board of Governors of the Federal Reserve System has issued 
an interpretation of its Regulation Y, “Bank Holding Companies and 
Change in Bank Control/’ regarding the holding and disposition of 
assets acquired in satisfaction of debts previously contracted.

Enclosed is an excerpt from the Federal Register of July 28, 1980, 
containing the text of the interpretation. Questions thereon may be 
directed to our Domestic Banking Applications Department (Tel. No. 
212-791-5861).

A n t h o n y  M. So l o m o n ,
President.
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B oard  o f  G overn ors o f  th e  F ed era l R eserv e  System  

B A N K  H O L D IN G  C O M P A N IE S  A N D  C H A N G E  IN  B A N K  C O N T R O L

INTERPRETATION OF REGULATION Y

FEDERAL RESERVE SYSTEM

12 CFR Part 225
[Reg. Y, Docket No. R-0319]

Bank Holding Companies and Change 
in Bank Control; Disposition of 
Property Acquired in Satisfaction of 
Debts Previously Contracted

AGENCY: Board of Governors of the 
Federal Reserve System.
ACTION: Final interpretation.

SUMMARY: This interpretation delineates 
the conditions governing the holding and 
disposition of assets acquired by bank 
holding companies and their banking or 
nonbanking subsidiaries in satisfaction 
of debts previously contracted.
EFFECTIVE DATE: July 22.1980.
FOR FURTHER INFORMATION CONTACT. 
Bronwen M. Mason, Senior Attorney 
(202/452-3564), or Jennifer J. Johnson, 
Senior Attorney (202/452-3584), Legal 
Division, Board of Governors of the 
Federal Reserve System, Washington, 
D.C. 20551.
SUPPLEMENTARY in f o r m a tio n : Pursuant 
to the Board’s authority under sections 
4(c)(1)(D), 4(c)(2), 4(c)(8) and 5(b) of the 
Bank Holding Company Act (12 U.S.C. 
1843 (c)(1)(D), (c)(2), (c)(8), and 1844(b)), 
and section 8 of the Financial 
Institutions Supervisory Act (12 U.S.C. 
1818) 12 CFR Part 225 is amended by 
adding a new { 225.140 to read as 
follows:
$ 225.140 Disposition of property 
acquired in satisfaction of debts previously 
contracted.

(a) The Board recently considered the 
permissibility, under section 4 of the 
Bank Holding Company Act, of a 
subsidiary of a bank holding company 
acquiring and holding assets acquired in 
satisfaction of a debt previously 
contracted in good faith (a "dpc” 
acquisition). In the situation presented, a 
lending subsidiary of a bank holding 
company made a “dpc” acquisition of 
assets and transferred them to a wholly- 
owned subsidiary of the bank holding 
company for the purpose of effecting an

orderly divestiture. The question 
presented was whether such “dpc” 
assets could be held indefinitely by a 
bank holding company subsidiary as 
incidental to its permissible lending 
activity.

(b) While the Board believes that 
“dpc" acquisitions may be regarded as 
normal, necessary and incidental to the 
business of lending, the Board does not 
believe that the holding of assets 
acquired “dpc” without any time 
restrictions is appropriate from the 
standpoint of prudent banking and in 
light of the prohibitions in section 4 of 
the Act against engaging in nonbank 
activities. If a nonbanking subsidiary of 
a bank holding company were 
permitted, either directly or through a 
subsidiary, to hold “dpc” assets of 
substantial amount over an extended 
period of time, the holding of such 
property could result in an unsafe or 
unsound banking practice or in the 
holding company engaging in an 
impermissible activity in connection 
with the assets, rather than liquidating 
them.

(c) The Board notes that section 
4(c)(2) of the Bank Holding Company 
Act provides an exemption from the 
prohibitions of section 4 of the Act for 
bank holding company subsidiaries to 
acquire sh ares “dpc". It also provides 
that such “dpc” shares may be held for a 
period of two years, subject to the 
Board’s authority to grant three one-year 
extensions up to a maximum of five 
years.1 Viewed in light of the 
Congressional policy evidenced by 
section 4(c)(2), the Board believes that a 
lending subsidiary of a bank holding 
company or the holding company itself, 
should be permitted, as an incident to 
permissible lending activities, to make 
acquisitions of "dpc" a sse ts. Consistent 
with the principles underlying the 
provisions of section 4(c)(2) of the Act 
and as a matter of prudent banking 
practice, such assets may be held for no 
longer than five years from the date of 
acquisition. Within the divestiture 
period it is expected that.the company 
will make good faith efforts to dispose 
of “dpc” shares or assets at the earliest

practicable date. While no specific 
authorization is necessary to hold such 
assets for the five-year period, after two 
years from the date of acquisition of 
such assets, the holding company should 
report annually on its efforts to 
accomplish divestiture to its Reserve 
Bank. The Reserve Bank will monitor 
the efforts of the company to effect an 
orderly divestiture, and may order 
divestiture before the end of the five- 
year period if supervisory concerns 
warrant such action.

(d) The Board recognizes that there 
are instances where a company may 
encounter particular difficulty in 
attempting to effect an orderly 
divestiture of “dpc” real estate holdings 
within the divestiture period, 
notwithstanding its persistent good faith 
efforts to dispose of such property. In 
the Depository Institutions Deregulation 
and Monetary Control Act of 1980, (Pub. 
L. 96-221) Congress, recognizing that 
real estate possesses unusual 
characteristics, amended the National 
Banking Act to permit national banks to 
hold real estate for five years and for an 
additional five-year period subject to 
certain conditions. Consistent with the 
policy underlying the recent 
Congressional enactment, and as a 
matter of supervisory policy, a bank 
holding company may be permitted to 
hold real estate acquired “dpc" beyond 
the initial five-year period provided that 
the value of the real estate on the books 
of the company has been written down 
to fair market value, the carrying costs 
are not significant in relation to the 
overall financial position of the 
company, and the company has made 
good faith efforts to effect divestiture. 
Companies holding real estate for this 
extended period are expected to make 
active efforts to dispose of it, and should 
keep the Reserve Bank advised on a 
regular basis concerning their ongoing 
efforts. Fair market value should be

1 The Board notes that where the dpc shares or 
other similar interests represent less than 5 percent 
of the total of such interests outstanding, they may 
be retained on the basis of section 4(c)(6), even if 
originally acquired dpc.

(Enc. Cir. Np. 8889) PRIN TED  IN  N EW  YORK ( o v e r )

Digitized for FRASER 
http://fraser.stlouisfed.org/ 
Federal Reserve Bank of St. Louis



derived from appraisals, comparable 
sales or some other reasonable method. 
In any case, "dpc” real estate would not 
be permitted to be held beyond 10 years 
from the date of its acquisition.

(e) With respect to the transfer by a 
subsidiary of other "dpc” shares or 
assets to another company in the 
holding company system, including a 
section 4(c)(1)(D) liquidating subsidiary, 
or to the holding company itself, such 
transfers would not alter the original 
divestiture period applicable to such

shares or assets at the time of their 
acquisition. Moreover, to ensure that 
assets are not carried at inflated values 
for extended periods of time, the Board 
expects, in the case of all such 
intracompany transfers, that the shares 
or assets will be transferred at a value 
no greater than the fair market value at 
the time of transfer and that the transfer 
will be made in a normal arms-length 
transaction.

(f) With regard to “dpc” assets 
acquired by a banking subsidiary of a

holding company, so long as the assets 
continue to be held by the bank itself, 
the Board will regard them as being 
solely within the regulatory authority of 
the primary supervisor of the bank.

By order of the Board of Governors of the 
Federal Reserve System effective July 22, 
1980.
Cathy L. Petryshyn,
Assistant Secretary o f the Board.
[FR Doc. 80-22556 Filed 7-25-80; 8:45 amj 
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